Vandring och vin i Colmenar de Oreja

Vacker vy av landskapet i Colmenar de Oreja

Den vackra byn Colmenar de Oreja lever lite i skuggan av den mer välkända grannby Chinchón. Colmenar de Oreja ligger cirka 6  mil sydost om Madrid.  Du tar dig hit på knappt en timme med bil alternativt med buss 337 (Grön buss, dvs ej stadsbuss) från Plaza Conde de Casal / avenida del Mediterráno.

Här kommer du till en mycket vacker trakt där stor del av befolkningen försörjer sig på oliv och vinodling. Gårdarna är små och drivs ofta av familjer sedan generationer tillbaka. Odling och förädling sker till stor del med gamla metoder. Man vet att det förekom vinodling här i trakten redan på romarnas tid. Landskapet i det här området är mycket plattare och mindre dramatiskt om du jämför med naturen norrut, och klimatet är torrare. Under en vandring kommer du att passera många olivlundar och vinodlingar, och kanske ser du även odling av pinje, kapris och granatäpplen beroende på årstid. Här i trakten går även gränsen mellan Madrid och Castilla La Mancha och det går även att se gränsen mot Toledo i fjärran. Trakten här lämpar sig utmärkt för vandring, och här är relativt lätt att gå då här inte finns några höga berg.Här finns även flera utmärkta vandringsleder. En annan populär sport i området är cykling. Den lilla staden har flera fina utsiktsplatser. Här finns även en väldigt stor och flera mindre kyrkor som alla är väldigt gamla och vackra. Det är avkopplande att bara strosa omkring på den stenbelagda gatorna och njuta en stund.

Vill du få en inblick i en ursprunglig och småskalig vinproduktion rekommenderar jag dig att besöka Bodegas de Jesús Diaz e hijos. Deras odlingar ligger strax utanför staden, och inne i byn finns bodegan där förädling, lagring och försäljning sker. Familjen har varit vinodlare i flera generationer och deras bodega var från början ett kloster. Här finns även en mycket gammal vinkällare där vin lagras på mycket gamla ekfat. Här kan du få en guidning eller vinprovning på helgerna, dock enbart på spanska, och behöver förbeställas. Vill du bara handla vin så går det bra även på vardagarna.  Jag hoppas att du njuter av din dag här i trakten, jag och mitt sällskap hade en toppendag.

Den uråldriga vinkällaren på Bodegan är en upplevelse

Gångtunnel ut från staden till det omgivande landskapet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *