Toledo

Toledo

En gammal trång stenstad vars gator klättrar upp mot himlen. En stad som vimlar av turister, restauranger och sevärdheter. Men också en stad som påminner oss om dess mångkulturella och tidvis mörka historia. Som en pärla i det pärlband av städer du finner utanför Madrid är detta en riktig kulturskatt.

Ungefär 70 kilometer söder om Madrid belägen på en bergskulle finner du Toledo. Omgiven av floden Tajo reser sig denna stad som årligen lockar miljoner besökare. Känd som staden med ”tre kulturer” kan Toledo skryta med vackra kyrkor, palats, kloster, moskéer, synagogor, museum, broar och höga torn. I flera århundraden har kristna, araber och judar levt tillsammans innanför murarna och skapat ett mångkulturellt arv. Detta tillsammans med restauranger, shopping och barer har lett till att Toledo blivit denna populära turistplats.

Det bästa sättet att ta sig till Toledo är med tåg. Det tar endast 30 minuter från tågstationen Atocha i Madrid och kostar cirka 100 kronor tur och retur. När du stiger av tåget i Toledo tar du till höger och kommer snart se staden breda ut sig på andra sidan floden. Det finns bussar som dagligen tar turister upp för backarna mot Plaza de Zocodover. Väljer du istället att promenera rekommenderar vi bekväma skor då det blir mycket uppförsbacke, även om det finns rulltrappor som tar dig en bit. Det är en fin promenad och väl framme möts du av den muslimska porten Puerta de Bisagra. Efter att du gått igenom denna möts du direkt av nästa, Puerta de Alcantára. Det är två vackra portar som avslöjar hur resten av din dag kommer att se ut, en dag full av historiska sevärdheter. Det är inte för intet som Toledo kallas för ett enda stort museum.

1_Puerta_de_Bisagra_toledo_2014

Primada Cathedral

En av de sevärdheter du måste besöka är denna fantastiska katedral. Den anses vara en av de tre viktigaste gotiska katedraler i Spanien under 1300-talet och är ett riktigt konstverk. Mitt i staden bland trångbodda stenhus, snirklande gränder och små plazas reser sig katedralen och man behöver inte vara troende för att häpnas av dess storhet. Det är gratis att gå in och väl där slås man av de fantastiska valven och stora glasöppningarna.

Alcázar Toledo

Alcázar de Toledo

Högst upp i staden finner du denna enorma rektangulära stenbyggnad. Den reser sig som en härskare över staden och får allt annat se litet ut i jämförelse.
Alcázar har en lång historia bakom sig och var under 1300-talet använt som ett romerskt palats. Idag är det främst ett museum som tar emot gäster för en mindre summa. Det finns hiss men räkna inte med att få tillgång till hela byggnaden. Flera delar är avstängda och gamla stenväggar ersatta med moderna. Man får inte riktigt den känslan man förväntade sig, men uppskattar du en utställning av historiska kläder, miniatyrer och gamla vapen blir du inte besviken. Höjdpunkten tycker jag var att komma och ut och se den enorma terrassen med utsikt över Toledo och dess omgivningar.

Utsikt över Toledo

Shopping

Toledo var under lång tid berömt för sin tillverkning av stål och vapen. Så vill du köpa något typiskt från staden finns det mängder av souvenirbutiker som säljer svärd, rustningar, knivar, keramik och smycken. Du hittar dessa butiker i nästan varje hörn men bäst är att besöka torget Plaza de Zocodover eller området runt katedralen och Alcázar. Här finns dessutom flera moderna klädbutiker som kan mätta den shoppingsugna. Efter en shoppingrunda blir man lätt hungrig, så varför inte prova stadens specialitet Carcamusa-tapas som består av fläskkött, champinjoner, chorizo och ärtor i tomatsås. Det finns många restauranger i Toledo men det finns också många turister, så räkna med att trängas. Många restauranger ligger dessutom i gränderna så bli inte förvånad över hur nära man sitter varandra. Det finns också flera mysiga plazas med uteserveringar där du kan finna skugga.

Toledo_Zocodover_01_lou

Förbereder du dig på branta backar, smala gränder och mycket folk kommer du ha en underbar dag i Toledo. Att förlora dig i dess gator, torg och parker kommer att ge dig en oförglömlig dag. Eftersom temperaturen oftast är lite högre än i Madrid rekommenderar vi att man åker på våren eller hösten. För mer information om Toledo klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *