Studera spanska i Madrid

En grupp studenter

Det finns många anledningar till att lära sig spanska i Madrid. Oavsett om du jobbar, studerar eller bara är på semester här, får du många fördelar genom att kunna det lokala språket.

Några anledningar till att lära sig spanska är:

– Spanska är världens näst största språk, efter mandarin. Oavsett om du ska stanna en längre eller kortare tid i Spanien, får du med dig värdefulla kunskaper som kan vara bra att ha senare i livet, till exempel på arbetsmarknaden.

– Det blir lättare att göra sig förstådd i vardagen. I Spanien är engelskanivån generellt ganska låg. Saker som att handla mat, gå till frisören eller ordna med bankärenden blir mycket enklare om du åtminstone har baskunskaper i spanska.

– Du kommer snabbare in i den spanska kulturen. Inte bara blir det lättare att kommunicera med de lokala invånarna, du kommer dessutom att kunna delta i samtal kring aktuella ämnen som är viktiga för att förstå den spanska kulturen, som till exempel politik och ekonomi. Att kunna språket ger dig möjligheter att delta i diskussioner, men även att förstå på vilket sätt man säger saker, vad man bör och inte bör säga, och hur man uttrycker sig i specifika situationer.

– Det blir enklare att hitta ett jobb. Visst finns det multinationella företag där spanska inte behövs i samma utsträckning, men du öppnar upp många fler dörrar genom att även kunna det lokala språket. Ska du jobba på ett spanskt företag är kunskaper i spanska ofta ett måste.

– Du hittar lättare nya vänner. Åtminstone om du vill lära känna lokala madridbor. De yngre generationerna blir allt duktigare på det engelska språket, men generellt är det fortfarande spanska som dominerar.

Dialekten i Madrid brukar uppfattas som tydligare än till exempel den andalusiska dialekten i södra Spanien, så att börja dina spanskastudier i Madrid kan vara en fördel om du är nybörjare. Du kan läsa mer om olika språkskolor i Madrid i vår topp-femlista.

Studera spanska gratis i Madrid

Madrids kommun erbjuder gratis spanskakurser för invandrare i Spanien upp till nivå 2. Kurserna erbjuds på utbildningscenter för vuxna (Centros de Educación de Personas Adultas – C.E.P.A) och har som krav  att man ska vara minst 18 år gammal. Det går även att  studera från 16 års ålder om man har ett anställningskontrakt eller är elitidrottare. NIE är också ett krav, men hur hårt de håller på alla dessa regler är svårt att säga och det är bäst att kontakta aktuellt utbildningscenter för att vara säker.

Följ dessa steg för att läsa spanska gratis i Madrid:

 1. Ta en titt på listan över de olika utbildningscentren, Centros de Educación de Personas Adultas, där spanskakurserna erbjuds.
  Den finner du här: http://www.madrid.org/…
 2. Kontakta ett utbildningscenter
  Varje zon har ett huvudcenter du kan ringa till:
  Madrid-Capital   91 7203213
  Madrid-Norte 91 7203846
  Madrid-Sur  91 7202748
  Madrid-Este   91 8872095
  Madrid-Oeste 91 8562566
  Du kan också besöka ett utbildningscenter så hjälper de dig och förklarar vad du behöver göra för att få börja kursen.
 3. Samla ihop dina dokument
  Eftersom kraven kan variera lite är det bäst att kontakta utbildningscentret först, men oftast är det dessa dokument som krävs:
  NIE, kopia på pass eller europeiskt id, två passfoton.
  Du kan behöva betala en mindre summa på ca 2€ som de vill ha inbetalt på ett bankkonto. Har du inget spanskt bankkonto så borde de inte vara några problem med att ta lappen till en valfri bank och göra överföringen manuellt.
 4. Återkom för att se vilken klass du har hamnat i och aktuellt schema.

Mer information om spanska för invandrare finner du på kommunens hemsida: http://www.madrid.org..

Språkutbyten

Ett annat alternativ är att göra så kallade språkutbyten, eller intercambios. Där träffas människor med olika nationaliteter som vill träna sitt andra- eller tredjespråk för att utbyta kunskaper och lära känna nya människor. Språkutbyten kan vara bra för dig som vill träna muntlig kommunikation och samtidigt kan tänka dig att lära ut ett av dina huvudspråk (vanligtvis engelska, men även svenska kan förekomma).

Språkutbyten brukar anordnas på barer, caféer eller universitet av olika arrangörer. Du kan också välja att göra ett utbyte one-to-one. Istället för att gå på en arrangerad träff på ett språkcafé, träffar du då en person privat som du tränar med. På sådana möten brukar regeln vara att prata varje språk lika länge, exempelvis 30 minuter spanska och 30 minuter engelska.

Några tips på intercambios i Madrid:

Madrid Babel

Denna grupp anordnar språkutbyten och andra aktiviteter som filmkvällar, internationella middagar, utflykter, fester och sightseeing.

http://madridbabel.weebly.com/

Meetup

Meetup.com är en hemsida där du kan hitta människor som delar dina intressen och grupper som anordnar olika typer av aktiviteter. Just nu finns det flera grupper som anordnar språkträffar och internationella möten i Madrid.

http://www.meetup.com/es/find/

Multilinkual

Genom Multilinkual kan du gå på flera olika språkutbyten och delta i andra aktiviteter som gruppen anordnar. Som medlem kan du på hemsidan söka direkt efter det språk du vill lära dig/lära ut för att hitta träffar som passar dig. Det finns också ett forum där du kan ansöka om utbyten one-to-one.

http://www.multilinkual.com/

Conversation Exchange

På denna hemsida kan du söka efter andra som vill göra ett utbyte one-to-one.

https://www.conversationexchange.com/

Loquo Madrid

För språkutbyten one-to-one.

http://www.loquo.com/intercambio-de-idiomas/madrid/

Språkutbyte genom universitetet

Om du studerar på något av Madrids universitet, kontakta avdelningen för utbytesstudier. De brukar ordna med språkutbyten och andra internationella träffar.