Skicka pengar utomlands

Skicka pengar

Har du flera olika bankkonton och behöver skicka pengar till ett utländskt konto då och då? Eller har du kontakter, exempelvis genom arbete, som har konto i en utländsk bank? Det blir allt vanligare att skicka pengar utomlands, såväl bland frilansare, expats och företagare som bland pensionärer, studenter och privatpersoner.

Idag finns det en mängd olika sätt att föra över pengar, men det är inte alltid lätt att hitta det lönsammaste alternativet. Kostnaderna kan variera beroende på avgifter och aktuella växelkurser, och det kan ta olika lång tid för pengarna att nå mottagarens konto beroende på valt betalningssätt. Internationella banköverföringar och bankcheckar är vanliga betalningsmetoder. Nackdelen med dessa är att det ofta kan ta upp till några dagar innan pengarna finns på mottagarkontot, och att det kan vara svårt att beräkna det exakta beloppet på grund av växelkurserna. På senare tid har även allt fler onlinetjänster som erbjuder snabba och billiga banköverföringar dykt upp. I djungeln av alla valmöjligheter ställer vi oss ofta frågan: vilka av alternativen är säkrast, snabbast och som mest förmånliga?

Nedan följer några varianter på hur det kan gå till att skicka pengar utomlands samt att ta emot pengar från utlandet.

Skicka pengar utomlands med Transferwise

För över pengar utomlands med Transferwise
Det mest effektiva sättet att skicka pengar utomlands är att använda någon av de många olika onlinetjänster samt speciella ombud som finns för detta ändamål. En av de mest använda aktörerna inom detta område är Transferwise. Transferwise är en ny onlinetjänst för att skicka pengar utomlands, som minskar på både tiden och kostnaderna för betalningarna jämfört med andra metoder. Idag överförs det mer än 10 miljarder kronor varje månad med Transferwise, och tjänsten används i över 30 olika länder världen över.

Hur fungerar då tjänsten? Anledningen till att Transferwise drar ned på kostnaderna är att pengarna aldrig flyttas utomlands i teknisk mening. Hur går detta till? Vi ger ett exempel: En egenföretagare vill skicka 10 000 kronor från ett svenskt till ett spanskt bankkonto. Istället för att föra över pengarna till en utländsk bank, sker överföringen till Transferwises svenska konto. Där jämförs transaktionen med alla andra transaktioner som har gjorts i motsatt riktning. Transferwise matchar automatiskt användarens svenska kronor till transkationer som gjorts i euro i motsatt riktning. Betalningen till det spanska mottagarkontot görs sedan från Transferwise spanska konto, varav pengarna aldrig behöver skickas över landsgränserna. Om det inte finns någon betalning som matchar, köper Transferwise den saknade valutan. Med detta kan kostnaderna minska med upp till sju gånger jämfört med vanliga banköverföringar.

Ta emot pengar från utlandet med Transferwise

Den som ska ta emot pengar med Transferwise behöver egentligen inte vara ansluten till detta system, då den som skickar enbart behöver ha ett konto kopplat till denna tjänst. Här kommer helt enkelt den som ska ta emot pengar från utlandet att få sina pengar direkt insatta på sitt ordinarie bankkonto. Detta gör Transferwise till en av de bästa och billigaste tjänsterna för alla inblandade parter. Det bästa med allt är att den växelkurs som erhålls också alltid kommer att vara en av de absolut högsta på marknaden.

Besök Transferwise

Skicka pengar utomlands via banköverföring

Det vanligaste av alla de sätt som finns att skicka pengar utomlands och att ta emot pengar i utlandet, är internationella banköverföringar. Betalningen kan skickas via Internetbanken eller via ett bankkontor som fortfarande hanterar kontanter. Det smidigaste alternativet för att göra en internationell banköverföring är via Internetbanken. Detta är också ett mycket bra sätt om den du skickar till har samma nationalitet och bank, då pengarna kommer fram lika snabbt som de skulle ha gjort i Sverige.

Det du behöver för att skicka pengar till ett utländskt bankkonto är ett kontonummer (IBAN), samt en swift-kod till den bank du ska skicka till. Det finns två varianter för att skicka pengar på detta sätt. Det ena är standardbetalning, som tar cirka tre dagar, och det andra är expressbetalning, som vanligtvis tar en dag. Undantag kan finnas för en del banker och beroende på vilket land som betalningen skickas till. Något man måste tänka på vid banköverföring är att man förlorar en del pengar på växelkurser, vilket går att undvika genom att använda tjänster som till exempel Transferwise.

Skicka pengar utomlands via check

Något som inte är så vanligt, men som fortfarande är en möjlighet, är att skicka pengar till utlandet med hjälp av en check. Dessa kan oftast skickas via e-post, vilket i och för sig gör denna metod mycket enkel för den som skickar den, men är ett sätt som oftast inte brukar vara så bra för den som ska motta pengarna som skickas.

Ta emot pengar från utlandet via check

När någon skickar pengar via check som ska tas ut i ett annat land, brukar detta vara ett av de sätt som tar längst tid. Här brukar alla banker som mottagaren gå till säga att den check som skickats måste verifieras. Detta betyder att äktheten måste säkerställas, samt att en kontroll måste göras för att se att pengar finns på det konto som de skickats från. Här kan det i många fall ta allt från 3 dagar upp till 1 eller 2 veckor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *