Skaffa NIE Nummer i Madrid

Formulär

Ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) är ett personnummer för utlänningar som fungerar som identifikationshandling (tillsammans med annan ID-handling, t.ex. pass). NIE behöver du bland annat om du vill jobba på ett spanskt företag, ta ett lån, köpa lägenhet och för andra administrativa ärenden. Många banker kräver också att du har NIE för att kunna öppna ett spanskt bankkonto.

Temporärt NIE – tre månader

Det finns flera sätt att gå tillväga för att skaffa ett NIE. Det snabbaste sättet är att först skaffa ett temporärt NIE som gäller i tre månader. För att få ett temporärt NIE behöver du nämligen inga andra handlingar än ditt pass. Du kan dyka upp utan förbokad tid på Comisaría General de Extranjería, Calle San Felipe 7 (tunnelbana Tetuán). Öppettiderna är mellan 9:00 och 13:00, men vi rekommenderar att vara där minst en halvtimme innan de öppnar, då det kan vara lång kö.

I receptionen kommer du att få ett formulär där du debiteras cirka 10 euro. Så snart du fått formuläret, tar du med det till närmsta bank för betalning. Det finns en BBVA alldeles runt hörnet, på Calle Orense 58. När du har betalat och formuläret har stämplats av banken, går du tillbaka till Comisaría General de Extranjería, tar en nummerlapp och väntar på din tur. Du behöver också fylla i ett formulär som delas ut på plats, samt ta en kopia på det. Du kan redan i förväg fylla i formuläret här: http://www.interior.gob.es/documents/642012/1601927/EX+15+Solicitud+de+Numero+de+Identidad+de+Extranjero+NIE+y+Certificados/0e8ac9e2-ba83-4544-9d42-b228599e76b8

När det är din tur, tag fram formuläret, kopia på ditt pass samt det stämplade formuläret från banken. Det behövs för att din ansökan ska kunna godkännas. Ange gärna skälet till att du ansöker om NIE, till exempel att du söker jobb i Madrid, eller att du vill öppna ett spanskt bankkonto. Du får sedan ditt tillfälliga NIE direkt på plats i form av ett A4-papper.

Det kan vara svårt att göra sig förstådd på engelska, så det är bra om du åtminstone har baskunskaper i spanska, eller kan be någon bekant som kan språket att följa med dig. Om du har svårigheter att fylla i formulären, kan du alltid fråga någon på plats om hjälp.

Permanent NIE

Om du redan har ett temporärt NIE, kommer det numret inte att ersättas av ett nytt. Däremot kan du ansöka om att få ha kvar ditt NIE permanent.

För att få ett permanent NIE, behöver du boka tid på Oficina de Extranjería, Calle Padre Piquer 18. Du kan boka din tid här: https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html

Så här gör du:

Välj Provincias Disponibles: Madrid. Gå vidare genom att trycka på “Aceptar”.

Under Trámites Disponibles Para La Provincia Seleccionada väljer du “Certificados UE”.

Gå sedan vidare och fyll i dina uppgifter, samt välj tid och dag för ditt möte.

Inför mötet behöver du ta med:

– Bokningsbekräftelse för mötet

– Pass (original och kopia)

– Anställningskontrakt, spanskt studentbevis eller annan dokumentation som styrker att du har tillräckliga resurser för att livnära dig i Spanien, samt att du innehar en sjukförsäkring (original och kopia)

– Formulär för betalning. Det går att hämta ut på plats. Gå sedan till närmsta bank för att betala och få det stämplat.

Du behöver också fylla i formuläret EX-18 samt ta med en kopia på det. Formuläret hittar du här eller på plats: http://extranjeros.empleo.gob.es/es/ModelosSolicitudes/Mod_solicitudes2/18-Certificado_Residencia_comunitaria.pdf

Vid godkännande får du ett grönt NIE-kort direkt på plats. Kontrollera gärna med din handläggare när du behöver förnya ditt NIE-kort.

För vidare information på spanska, kan du besöka http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/ciudadanos-de-la-union-europea/numero-de-identidad-de-extranjero-nie-