Segovia

Inte långt från Madrid finns ett pärlband med små städer som alla är värda ett besök. Små skatter som väntar på att bjuda sina besökare på det genuina Spanien. Städer som talar om Spaniens historia och som kan skryta med magnifika katedraler och storslagna slott. Där du kan förlora dig i vindlande gator kantade av butiker med allt från antika föremål till modern shopping. Segovia är en av dessa städer.

Segovia ligger cirka 70 kilometer nordväst om Madrid och har en historia som är flera tusen år gammal. Detta har resulterat i ett stort arkitektoniskt arv som inkluderar medeltida murar, romerska kyrkor och en fantastisk gotisk katedral. Staden är omgiven av en stadsmur och välkomnar sina gäster med den berömda, över 800 meter långa romerska akvedukten. Det största romerska byggnadsverket i Spanien som 1985 blev uppsatt på Unescos världsarvslista. Vi förstår varför.

6

Bästa sättet att ta sig till Segovia är med tåg. Resan tar 30 minuter och kostar cirka 300 kronor tur och retur. När du stiger av möts du av ett öppet landskap och det känns nästan som du hamnat fel. För att komma in till staden behöver du nämligen ta buss eller taxi som båda finns i anslutning till tågstationen. Du betalar en mindre summa och efter cirka tio minuter är du framme vid den stora akvedukten. Innanför murarna ligger Azoguejotorget och där finns allt från restauranger, butiker och glassbarer. Från torget slingrar sig sedan gatorna mellan stenhusen och du väljer själv hur du vill upptäcka staden. Du når allt till fots och vill du vara säker på att inte missa något kan du köpa en karta på turistbyrån som pekar ut alla sevärdheter. Det finns också guidade turer man kan följa med på.

Catedral de Santa María

En sevärdhet som du inte får missa är Segovias katedral. Placerad på torget Plaza Mayor är det en av de sista gotiska katedraler som byggdes i Spanien. Den invigdes 1768 och är ett mästerverk av basiskt och kastiliansk arkitektur. Du betalar en symbolisk summa för att komma in och väl där möts du av en lugn och respektfull atmosfär, det blir en paus från den annars ganska livliga staden. Det finns 18 kapell med stora färgglada målningar och man förundras av hur vacker och storslagen katedralen är.

5

El Alcázar

På gångavstånd från katedralen ligger en annan sevärdhet du inte får missa, El Alcázar. Byggt på en halvö mellan de två floderna Eresma och Clamores reser sig detta vackra slott som sägs vara en inspirationskälla till det i Törnrosa, skapat av Walt Disney. El Alcázar dokumenterades för första gången 1122 och har genom åren bland annat varit ett hem för kungligheter. Idag är det ett museum och vill du ta del av utställningen måste du betala inträde, men det är väl värt ett besök. Vare sig du väljer att gå in eller inte måste du iallafall besöka restaurangen som ligger intill. De har en underbar uteservering där man äter gott och samtidigt kan njuta av en fantastisk utsikt över landskapet som omger Segovia.

1

Förutom historiska sevärdheter finns det mycket annat att göra. Gatorna kantas av restauranger och butiker där du kan köpa allt från typiska turistföremål till kläder från de kända kedjorna. Varför inte prova den lokala rätten cochinillo som är rostad spädgris? Att bara strosa omkring, njuta av atmosfären och andas in dofterna från det spanska köket räcker annars för att ha en härlig dag. Har du barn med dig får du se upp för bilarna som tar sig fram på de smalaste gatorna.

Det räcker att åka till Segovia över dagen, spenderar du några timmar kommer du hinna se och göra det mesta. Vill du övernatta finns det självklart flera hotell att välja mellan. På så sätt har du tid att upptäcka vad som finns utanför stadsmuren och kan njuta av det staden har att erbjuda kvällstid. Segovia är en verkligen en trevlig stad och vi hoppas att du får möjligheten att åka dit. Då Segovia har ett typiskt medelhavsklimat med kalla vintrar och varma torra somrar, rekommenderar vi att åka på våren eller hösten. För mer information om Segovia klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *