Palacio Real de El Pardo – upplev hur Spaniens historia flåsar dig i nacken

Palacio Real

Det Kungliga slottet i El Pardo är väl värt ett besök både vad gäller promenader i den vackra naturen som själva slottet med sin fascinerande historia. Denna rekommendation kommer från vår gästskribent Johan Lindström som här delar sina intryck av denna speciella plats. 

När jag besöker slottet så tar jag buss 601 från Moncloa (även busslinje 602 går visst dit). Rätt så snart lämnar bussen stadslivet för en mycket naturskön resa upp i floddalen i nationalparksområdet Fuencarral-El Pardo där floden Manzanares rinner igenom Pardodammen och sedan ner förbi hela Madrid. Lite längre upp i dalen dyker flera stora militära anläggningar upp innan vi kommer till den lilla staden El Pardo där slottet ligger.  Även slottsparken är omgiven av murar med skyttetorn vilket verkar lite udda.

Efter en kaffe på ett pittoreskt café besöker jag själva slottet som började byggas som jaktslott på 1400-talet för att sedan byggas ut mer rejält under 1700- och 1800-talen. Slottet är tillgängligt interiört genom guidade visningar (när jag är där fanns det bara på spanska). Mycket sevärt och annorlunda är inredningen med genomgående vävda tapeter istället för målade tavlor vilket ger slottet en speciell karaktär, inte vilka motiv som helst heller, många är gjorda efter målaren Goya som även bodde i El Pardo.

Under senare delen av visningen kommer vi till de modernare våningarna i slottet. Då får jag plötsligt klart för mig att Franco har bort och styrt Spanien härifrån från 1939 till 1975, något som inte nämns på slottets officiella hemsida, och som nu förklarar varför det finns så många militära anläggningar runt hela samhället. Vi får nu se Francos vardagsrum, sovrum, badrum, bönekapell och arbetsrum med skrivbord varifrån så många beslut skrevs samt Spaniens första TV vilken Franco hade köpt i Italien långt innan det fanns några sändningar i Spanien att titta på. Visningen är fascinerande och väcker flera tankar över Francotiden.

Efter den guidade turen tar jag en lång promenad runt samhället och floddalen varefter jag avslutar med en utsökt lunch vid en av restaurangerna i samhället med utsikt över slottet.

Här kan du läsa mer om denna sevärdhet

Vacker natur omger slottet

 

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *