Områden i Madrid

Områden i Madrid

Centrum, landsbygd eller mittemellan? Vi vet hur svårt det kan vara att orientera sig i Madrid som nykomling. Därför har vi samlat kort information om Madrids olika distrikt för att du lättare ska kunna välja ett som passar just dig.

Generellt är Madrid en trygg stad att bo i, men som i de flesta storstäder finns områden som anses vara mindre trygga än andra. Vallecas, Tetuán, San Blas, Vicálvaro, Villaverde, och Morataláz är exempel på områden som sägs ha en högre andel brottslighet än övriga delar av Madrid. Dock råder det delade uppfattningar om huruvida dessa områden faktiskt är osäkra att bo i. Det kan vara bra att ha detta i åtanke, men det allra bästa är att prata med någon som varit där eller att skaffa sig en egen uppfattning på plats.

Arganzuela

Arganzuela är ett distrikt som omfattar bland annat Atocha, Delicias och Lavapies. Det som kanske mest utmärker Lavapies är den mångkulturella atmosfären som råder här. På gatorna ser du människor från världens alla håll och kanter, och de smala stråken är kantade av utländska restauranger, mestadels från Indien. Det kan vara svårt att hitta en lägenhet i bra skick, däremot går det mesta att få till ett bra pris. Lavapies har länge haft dåligt rykte, men har förbättras sedan några år tillbaka och blivit mer hippt, i och med att många konstnärer och musiker söker sig hit.

Atocha och Delicias liknar många andra typiska kvarter i centrala Madrid. Fördelen i Atocha är att en av Madrids största tågstationer ligger här, vilket gör det lätt att ta sig runt både inom och utanför staden.

Barajas

Beläget nära flygplatsen hittar du Barajas, ett litet samhälle i Madrids ytterkant. För dig som vill ha lugn och ro, reser mycket och inte har något emot att bo utanför centrum, är Barajas en stadsdel att rekommendera. Nackdelen är att det inte finns så mycket att göra runtomkring och att flygplatsen kan bli ett störningsmoment då den ligger så pass nära.

Carabanchel

Detta område är känt för högtiden San Isidro, som firas stort här i maj. Det räknas också som ett av Madrids största distrikt. Området har mycket historia bakom sig och många arkeologiska fynd från medeltiden har hittats här. Lägenheterna brukar vara prisvärda. Carabanchel ligger i sydvästra Madrid, med cirka 20 minuter med tunnelbana till centrum.

Centro (Puerta del Sol/ Opera/Gran Via)

Sol är Madrids mittpunkt och kanske den mest livfulla delen av Madrid. Här har du närhet till butiker, restauranger, biografer och barer, kungliga palatset i Opera samt Gran Via – en av Madrids viktigaste gator. Det brukar vara ett populärt område för turister, men tänk på att det är högljutt på kvällarna och mycket folk nästan alla timmar på dygnet. Turisterna drar även till sig ficktjuvar, så man får vara lite extra på sin vakt när man är i Sol. Från Sol är det lätt att ta sig till andra ställen i Madrid både via tunnelbana och pendeltåg. Några minuters promenad bort ligger området La Latina. Det räknas som ett av de äldsta områdena i Madrid och, historiskt sett, kanske ett av de mest intressanta. De smala, slingrande gatorna och de gamla byggnaderna vittnar om alla de historiska epoker som varit, där både romare, araber och till slut katoliker satt sin prägel. La Latina är även känt för sitt rika uteliv, och är populärt såväl bland turister som lokala invånare.

Alldeles bakom Gran Via ligger Malasaña som är mest känt för sitt aktiva och alternativa uteliv. På andra sidan om den kända shoppingatan Fuencarral ligger kvarteret Justicia som mest är känt för sitt gayområde Chueca. Chueca är ett populärt område både för studenter och för de som arbetar, kanske på grund av närheten till centrum och det rika uteliv som stadsdelen erbjuder. I Chueca hittar du allt från moderna cupcakeställen till mysiga undangömda caféer och de typiskt traditionella spanska barerna.

Chamartín

Norr om Madrid centrum hittar du Chamartín, ett av Madrids största affärsdistrikt. Förutom kontorsbyggnader finns här en hel del hyresrätter, och i närheten av La Castellana finns också gott om butiker och restauranger. I Chamartín hittar du även Real Madrids fotbollsarena, Santiago Bernabeu. Från Chamartíns tågstation kan du lätt ta dig vidare till andra ställen i och utanför Madrid. Kvarteret Prosperidad ligger i anknytning till avenyn Corazón de Maria, där du hittar gott om  restauranger, butiker och tapasbarer. Känslan är mycket hemtrevligare än inne i centrala centrum och här blandas både unga, gamla och barnfamiljer på uteserveringarna.  Det är ett perfekt område för barnfamiljer då det finns många lekplatser och grönområden att besöka. Till exempel promenerar du lätt bort till Parque de Berlin. Är du sportintresserad finns det olika klubbar som erbjuder både simning, tennis och paddel. Många lägenheter i detta område har dessutom pool och innergårdar. Fortsätter du att promenera når du Salamanca på cirka 30 minuter. Det finns annars både metro och buss som tar dig till centrum på en kvart.

Chamberí

För dig som vill bo centralt men ändå inte mitt i storstadsrusningen, kan Chamberí vara ett bra alternativ. Distriktet har gångavstånd till centrum och innefattar områden som Quevedo, Canal, Alonso Cano och Iglesia. Charmen med Chamberí är alla dess små restauranger, barer och tapasställen som Madridborna besöker flitigt. I Canal har du även närhet till många sportanläggningar. I parken Canal de Isabel II finner du en ordentlig löparbana, fotbollsplan, driving range och en stor fontän där lokalbefolkningen samlas för att sola under sommaren. På andra sidan gatan hittar du en utomhuspool och tennisplaner för uthyrning.

Vid Calle Cea Bermúdez kan du hitta massor av restauranger, en stor teateranläggning, en hundpark och, om olyckan skulle inträffa, en vårdcentral. Calle Vallehermoso har ett stort utbud av matbutiker och specialistbutiker av olika slag. I närheten hittar du även en saluhall och hotellet NH Madrid Argüelles.

Ciudad Lineal

Letar du ett lite lugnare bostadsområde, inte alltför långt från centrum? Ciudad Lineal erbjuder just detta. Bakom den stora tjurfäktningsarenan i Ventas, hittar du gott om lägenheter till ett bra pris. I Pueblo Nuevo är lägenheterna som billigast, men det finns också fina lyxvillor som vetter mot områdets kontorsbyggnader och affärsgator.

Fuencarral

Fuencarral är det största distriktet i Madrid, tack vare de stora grönområdena Monte del Pardo och Soto de Viñuelas. Det är lätt att blanda ihop området med Calle Fuencarral, en känd gågata i centrala Madrid. Distriktet Fuencarral ligger däremot längre utanför centrum: cirka en halvtimmes resa med tunnelbana. För storstadsdyrkare kan Fuencarral lätt kännas lite tråkigt, men den vackra naturen och lugnet som området erbjuder är en kontrast som uppskattas av de som söker avkoppling från rusningen i centrum.

Hortaleza

Mellan floderna Manzanares och Jarama, cirka tio minuter från flygplatsen Barajas, hittar du Hortaleza. Området består mest av bostads- och hyresrätter, både billiga och lite dyrare alternativ. Kvarteret i närheten av motorvägen mot Barajas brukar anses som ett av de bättre kvarteren. Där är priserna och kvaliteten något högre. Med närhet till flygplatsen kan Hortaleza vara ett bra alternativ för dig som ofta är på resande fot.

Latina

Stadsdelen Latina, eller Aluche som det ibland kallas, är ett område som ligger cirka 20 minuter från Madrids stadskärna. Förutom lite lugnare bostadsområden, har du även närhet till stora grönområden i Casa de Campo, där det bland annat finns ett zoo, en nöjespark och en liten sjö där det går att hyra kanot och roddbåtar. Området ligger inte alltför långt från floden Manzanares och Principe Pio, som kopplar ihop stadsdelen med övriga Madrid.

Moncloa-Aravaca

Några minuters promenad från Madrids stadskärna ligger Moncloa. Det som många fascineras över här är hur gamla, klassiska byggnader varvas med vackra grönområden som Parque del Oeste och Templo de Debod – ett magnifikt tempel som skänktes som gåva av den Egyptiska regeringen. Moncloa är ett populärt område för studenter, då ett av Madrids statliga universitet, Universidad Complutense de Madrid, är beläget här. Närmare centrum ligger Argüelles, som i anknytning till Calle Princesa har ett stort utbud av prisvärda barer och nattklubbar riktade till studenter. Det korta avståndet till centrum och den stora bussterminalen som anknyter stadsdelen till andra delar av Madrid gör Moncloa till en av de mest attraktiva  zonerna i Madrid. 

Moratalaz

Gillar du natur och föredrar ett lugnare område? Moratalaz ligger i östra delen av Madrid, cirka 20 minuter från Sol med tunnelbana. Stadsdelen är berömd för sina stora parker och öppna grönområden, till exempel Parque Dionisio Ridruejo där det även finns en liten sjö, fontäner och fotbollsplaner i närheten. Moratalaz har bra kommunikationsmöjligheter, med tre tunnelbanestationer i närheten: Vinateros, Artilleros och Pavones. Det finns också flera busslinjer som förbinder området med centrala Madrid.

Retiro

Retiro är ett av de mest historiska områdena i Madrid. Förutom några av de klassiska muséerna, Museo del Prado och Reina Sofia, har du också nära till stadshuset, den botaniska trädgården och Parque del Retiro. Parken i Retiro är en samlingsplats för både turister, utbytesstudenter och madridbor som vill tillbringa en dag i det gröna, promenera längs den pittoreska sjön eller delta i veckans yogapass. Området räknas som ett av de dyrare i Madrid stad, efter Salamanca.

Salamanca

Barrio Salamanca är ett av Madrids mest exklusiva kvarter. Här hittar du allt från spännande restauranger till lyxshopping på hög nivå. Bland alla butiker som finns kan du till exempel hitta Gucci, Jimmy Choo, Dior, Chanel, Dolce Gabbana och Rolex. Prismässigt är det lite dyrare att bo här, men området räknas som ett av de bästa i Madrid och du har nära både till centrum och till Parque del Retiro. Kvarterets vackra byggnader, smala gränder kantade med gröna träd och den höga status som människorna utstrålar får detta att kännas som ett kvarter som lyser av välstånd.

San Blas

San Blas är främst ett bostadsområde, präglat av både äldre lägenheter och nykonstruktioner. Området har bra kommunikationsmöjligheter och du tar dig snabbt in till centrum. Tunnelbanestationer i närheten är till exempel Las Rosas, Suanzes och San Blas. Fördelen med San Blas är att du kan hitta nyrenoverade, relativt stora lägenheter till ett bra pris. Nackdelen är kanske att det saknas utbud av restauranger, butiker och annat runt omkring.

Tetuán

Kontrasten mellan de små, äldre, nästan lantliga husen och de mer moderna, högsträckta skyskraporna karaktäriserar Tetuán, ett mångkulturellt och genuint kvarter strax bakom ståtliga Plaza Castilla. Calle Bravo Murillo är kantad av typiskt spanska butiker och små restauranger, och sträcker sig ända till Chamberí. För den som letar efter något billigt kan Tetuán erbjuda mycket, men den något sämre kvaliteten utgör en av kvarterets nackdelar.

Usera

Med närhet till floden Manzanares i norr, ligger området Usera. Usera är känt för affärsdistriktet som ligger i anslutning till Calle Marcelo, men har också stora grönområden och parker, till exempel Parque Pradolongo. Området ligger cirka 20 minuter från centrum med tunnelbana.

Vallecas

Vallecas ligger något utanför centrum: cirka 30 minuter med tunnelbana. Det började som ett arbetarklassområde, och har idag både kommersiella kvarter samt bostadsområden. Bostadspriserna är något lägre här än i övriga Madrid. I Vallecas ligger också ett av Madrids största köpcenter, La Gavia, där du hittar ett femtiotal butiker och restauranger, bland annat Madrids största IKEA-varuhus.

Vicálvaro

Vicálvaro ligger i sydöstra Madrid och gränsar till Morataláz, San Blas och Vallecas. Det är främst ett bostadsområde men har även en del studentlägenheter då ett av Madrids största universitet, Universidad Rey Juan Carlos, ligger här. Avståndet till centrum och områdets lugna karaktär kan däremot vara en nackdel för studenter som vill ha ett rikt nattliv.

Villaverde

Villaverde ligger i södra Madrid, cirka 20 minuters resa från centrum med pendeltåg. Området består mest av bostads- och hyresrätter, och kan kanske kännas lite tråkigt för den som vill ha liv och rörelse omkring sig. En fördel är att bostadspriserna är märkvärt lägre här. Om du föredrar ett lugnt område och inte har något emot att pendla, är Villaverde också att rekommendera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *