Om något händer

Spansk Ambulans

När man beger sig utomlands planerar man för allt roligt som väntar. Men skulle oturen vara framme och du hamnar i en nödsituation är det viktigt att veta vart du ska vända dig. Här får du information och tips på hur du hanterar en del av de situationer som kan uppstå.

Befinner du dig i en akut nödsituation så ringer du det allmänna nödnumret 112.

Svenska ambassaden i Madrid – Sweden Abroad
Uppstår en nödsituation kan du alltid ringa den svenska ambassaden i Madrid. Ringer du utanför ambassadens ordinarie telefontid så kopplas du vidare till UD:s konsulära jour som har öppet alla dagar 24 timmar om dygnet.

Ambassader i allmänhet brukar kunna hjälpa till med följande ärenden:

– Hjälpa till att ordna ett nytt pass
– Hjälpa till vid större olyckor
– Ge råd om hur du för över pengar från Sverige
– Kontakta ditt försäkringsbolags alarmcentral
– Kontakta dina anhöriga i en nödsituation
– Ge råd om läkare, tolk eller försvarsadvokat
– Hjälpa dig om du blivit utsatt för brott
– Hjälpa till i samband med dödsfall i utlandet

Observera att du måste kontakta ambassaden i Madrid för att veta vad just de kan hjälpa till med. Mer information finns att läsa på deras hemsida.

Besök ambassaden
Embajada de Suecia
Calle Caracas, 25
ES-28010 Madrid
Spanien

Telefon, fax, e-post
Tel: +34 91 702 2000
Fax: +34 91 702 2040
+34 91 702 2038
E-post: ambassaden.madrid@gov.se

Kontakta ditt försäkringsbolag
Om du skulle utsättas för stöld, rån eller sjukdom är det viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att se vad de kan hjälpa till med. Alla nordiska försäkringsbolag är anslutna till någon av alarmcentralerna nedan. SOS Internatonal är den vanligaste larmcentralen så testa med dem först. Du når dem på telefon dygnet runt.

SOS International +45 70 10 50 50
Gouda Alarmcentral +45 33 15 60 60
Europ-Assistance +46 8 58 77 17 00

Hälso- och sjukvård
Besöker du ett sjukhus så kontrollera att du har med dig en giltig reseförsäkring, pass/nationellt id-kort och EU:s sjukvårdskort. Du kan vända dig till ett allmänt sjukhus (Seguridad Social) eller privat. Den allmänna sjukvården är gratis medan den privata sjukvården kan stå dig dyrt om du inte är försäkrad. Är du försäkrad så får du ändå räkna med att lägga ut pengar tills försäkringsbolaget betalar ut. Ditt försäkringsbolag kommer be dig om ett läkarintyg så glöm inte be sjukhuset om detta vid ditt besök.

Ladda ner appen ”Den europeiska sjukvårdskortet” här.

Polisanmäl vid stöld, rån eller borttappat
Skulle du utsattas för rån eller liknande är det viktigt att du polisanmäler detta på plats. Gör du inte det riskerar du att inte få ut någonting från ditt försäkringsbolag. Be därför om ett kvitto på din polisanmälan, vilken du senare kommer behöva visa upp för försäkringsbolaget.

Borttappat bank- eller kreditkort
Om du förlorar ditt kort måste du spärra detta hos din bank omedelbart. Besök din banks hemsida för information om hur du ska gå tillväga.

Övrig information
Reseinformation Spanien

UD:s reseinformation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *