Madrid på 48 timmar

Konstgjord sjö vid Retiro Parken

Funderar du på en weekend i Madrid? Här är vad du kan och bör göra på 48 timmar i Spaniens mest spännande metropol!

Äta frukost ute

För dig som hoppar över hotellfrukosten, rekommenderar vi att äta frukost på någon av Madrids uteserveringar. Den spanska frukosten är lätt och består ofta av en kaffe med mjölk, bröd med tomat och olivolja eller något sött bakverk, till exempel croissant. Enklare frukostar brukar serveras på de flesta barer med matservering. På vintern bör du prova churros con chocolate på Chocolatería San Ginés. Churros är ett spanskt bakverk av friterad deg baserat på vetemjöl eller potatis, som serveras med varm chokladkräm. Inget för dig som går på diet, med andra ord.

http://chocolateriasangines.com/

Stadsvandring i centrum

Njut av Madrids fart och fläkt, historia och vackra arkitektur genom en stadsvandring i centrum. Puerta del Sol räknas som Madrids, och Spaniens, absoluta mittpunkt. På trottoaren på torgets södra sida, finns en platta som anger ”nollpunkten”. Från den utgår alla spanska riksvägar som finns idag. Torget i Puerta del Sol är också en vanlig samlingspunkt för både turister och lokala invånare. På de små gatorna som går ut från torget hittar du många småbutiker, klädaffärer och souvenirbutiker.

I närheten av Sol ligger Plaza Mayor, ett torg som under 1400-talet och framåt var en av Madrids viktigaste marknadsplatser. Idag fungerar torget främst som en anhalt för turister, men det hålls fortfarande utomhusmarknader här då och då, till exempel under julen.

Passa också på att promenera längs Gran Vía, en av Madrids viktigaste gator. Gran Vía var under lång tid känd för sina biografer och musikaler, varav gatan lite på skämt brukar kallas för Madrids ”Broadway”. Gran Vía sträcker sig från Calle de Alcalá till Plaza de España, ett torg beläget i den historiska delen av Madrid. I mitten av torget står en fontän tillägnad den spanske författaren Miguel de Cervantes. Torget är en populär turistattraktion och många väljer att fotografera sig tillsammans med statyn av Cervantes, som har rests bredvid fontänen.

Palacio Real

Det kungliga slottet byggdes med inspiration av Louvren i Paris, och fungerade som bostad för kungafamiljerna fram till början av 1900-talet. Idag används slottet främst till att fira olika statsceremonier. Mer än hälften av salarna är öppna för allmänheten, men slottet är vackert att se på även från utsidan. I anslutning till slottet finns en stor trädgård som kan vara värd ett besök. Passa även på att njuta av den vackra utsikten som sträcker sig från Casa de Campo ända bort till El Escorial. Det kan vara lång kö för att köpa biljetter, så se till att vara där i god tid om du vill se insidan av slottet.

Templo De Debod

Detta magnifika tempel var en gåva från den Egyptiska regeringen, som tack för det arbete UNESCO lagt ned för att rädda Abu Simbel templen från att rivas vid bygget av Assuandammen. Templet byggdes i Egypten för cirka 2200 år sedan, och fraktades till Madrid år 1968. Templets innerväggar är täckta av uråldriga hieroglyfer och när man går in känns det nästan som en resa genom tiden. Utanför templet finns ett behagligt grönområde där många väljer att slå sig ned i gräset för att koppla av.

Muséer

Madrid är en stad med många alternativ för dig som är kulturintresserad och gillar att besöka muséer. För dig som bara stannar några dagar, har vi valt ut de två vi tycker är allra mest sevärda: Museo Del Prado och Centro de Arte Reina Sofia.

El Prado har en av världens mest exklusiva konstsamlingar. De flesta av verken är från 1500- och 1600-talet och inkluderar bland annat målningar av El Greco, Diego Velázquez och Francisco de Goya (konstnären som bland annat målade Den nakna Maja). El Prado har även en del italienska samlingar av till exempel Rafael, Botticelli och Tintoretto.

Reina Sofía är, till skillnad från El Prado, ett museum i mer modern tappning. Här hittar du mästerverk av Pablo Picasso, Salvador Dalí och Joan Miró, men också tillfälliga gästutställningar med nutida konst från hela världen. Missa inte: Pablo Picassos ”Guernica” i sal 6.

Tapasrunda

Att äta tapas är något som de allra flesta förknippar med Spanien och den spanska kulturen. Vad innebär det då att äta tapas? Tvärtemot vad många tror, så består inte tapas av ett antal specifika maträtter. Tapas kan vara allt från kötträtter, fisk, skaldjur och potatisrätter till olika typer av grönsaker, oliver, ostar eller chark. Det som avgör om något är tapas eller inte, är dels storleken på maträtten, dels sättet som man äter den på.

Tapas består av lite mindre smårätter som beställs in tillsammans eller en åt gången. Själva huvudpoängen är att alla delar på rätterna. Se det lite som ett småplock eller som en mindre buffé där alla provar av allt. Du kan ofta välja mellan tapa, media ración eller ración, där de senare alternativen är något större. Tapas kan du hitta på de allra flesta restauranger. Ett tips i centrum är stråken bakom Puerta del Sol. Ta till exempel Calle de Espoz y Mina och sväng sedan av vid Calle de Cádiz, Calle de Barcelona eller Calle de la Cruz. Där finns många mysiga, undangömda restauranger utan att du behöver ta dig särskilt långt bort från centrum. Kom ihåg att spanjorerna äter lunch sent, ofta runt kl. 15:00 på dagen. En del restauranger serverar dock lunch från kl. 13:00 och framåt.

Palacio de Cibeles

Passa på att besöka Madrids stadshus i närheten av Plaza de Cibeles. Förutom en otroligt vacker fasad, har stadshuset även ett utsiktstorn där du ser ut över Plaza de Cibeles och Calle Alcalá. Du kan också åka upp till sjätte våningen och besöka cafeterian, där du från takterrassen kan avnjuta utsikten med en kopp kaffe eller ta plats i deras bekväma soffor med en kall drink.

http://www.adolfo-palaciodecibeles.com…

Parque del Retiro

Ett måste när du åker till Madrid är att ta en promenad i Parque del Retiro – en av Madrids största parker. Hit går både turister och lokalbor, unga som gamla, för att koppla av och njuta av parkens grönområden. Mitt i parken finns en konstgjord sjö där det går att hyra roddbåtar för den som önskar. I parken brukar det också hållas yogaklasser, olika typer av gatuunderhållning, porträttmålning och ibland bokmässor.

El Rastro

Varje söndag förmiddag hålls en stor loppmarknad i Madrid: El Rastro. Där säljs allt från kläder, väskor, skor och bälten till böcker, filmer och olika typer av antika föremål. För att ta dig till marknaden kan du åka till kvarteret La Latina (linje 5 med tunnelbanan, eller cirka tio minuters gångavstånd från Puerta del Sol) och sedan fortsätta till Calle Ribera de Curtidores. Tänk på att ha noga uppsikt över dina ägodelar, då marknaden är ett perfekt tillfälle för ficktjuvar.

Fotbollsstadion Santiago Bernabeu

Ett måste för fotbollsälskare. Santiago Bernabeu är fotbollslaget Real Madrids hemmaarena och rymmer 81 044 åskådare. Om du vill se någon speciell match, se till att köpa biljetter långt i förväg för att säkra bra platser. Annars kan man också bara ta en rundtur, besöka souvenirbutiken och skryta lite om att man i alla fall sett arenan. Eller?

Nattliv

Precis som New York, är Madrid en stad som aldrig sover! Här hittar du allt från mysiga barer till fartfyllda diskotek som har öppet till kl 06:00 på morgonen. Oavsett om du känner för att sitta ned med en öl eller ett glas vin, eller för att dansa in på småtimmarna, rekommenderar vi att du går ut en stund för att uppleva den höga stämningen och det konstanta vimlet som fortfarande, sent in på kvällen, upptar Madrids gator.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *