Kungligt kloster i Madrid

Mitt i centrala Madrid, 5 minuter från SOL finns ett mycket gammalt och oerhört vackert kloster, Monasterio de las Descalzas Reales. Denna byggnad var från början ett kungligt palats, detta ändrades då prinsessan Johanna av Österrike grundade ett kloster här i mitten på 1500 talet. Till detta klostret kom framför allt adelsdamer som var ogifta eller änkor, och med en förmögen familj. Det var vanligt förekommande att dessa adelsdamer och deras familjer skänkte dyrbara gåvor till klostret. På så sätt kom klostret att bli rikt utsmyckat och fyllas av mängder med konstföremål såsom t.ex målningar av kända konstnärer, gobelänger, silver och guld.

Klostret kan uppfattas som en ganska neutral byggnad där det ligger vid det lilla torget, väl inne ger det en helt annan bild. Det är omöjligt att inte imponeras av alla vackra föremål och inredning som finns att se här inklusive en magnifik trapphall. Det går inte att vandra runt här på egen hand, all visning sker genom guidade turer. I skrivande stund så finns det endast visningar på spanska. På en direkt efterfrågan om engelska visningar svarar personalen svävande att det förekommer “då och då”, men inte med någon regelbundenhet eller planering.Vi deltog i en spansk visning och hade behållning av denna. Även om vi inte kunde förstå allt som guiden berättade så var visningen en unik upplevelse och något vi verkligen uppskattade. All fotografering inne i klostret är förbjuden, därav inga foton i denna artikel.

Address; Plaza de las Descalzas 3 (5 min fr SOL), Entré (inkl obligatorisk guidetur) 6 Euro/person.                                                  Mer info och interiörbilder finns här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *