Konstmuseum Thyssen-Bornemisza, här finns något för alla att gilla!

 
 

 
I Madrid finns det väldigt många muséer, inklusive konstmuséer och de är i sig värda en resa hit. De tre stora och mest välkända är Prado, reina Sofia och min favorit Thyssen. De tre museerna ligger inom gångavstånd från varandra och det går att köpa en kombinationsbiljett för entré till dem alla tre. Däremot ser jag det inte som möjligt att besöka alla tre under samma dag, både på grund av tid, men lika mycket relaterat till hur många intryck som är möjligt att ta in under en och samma dag. Den samling som finns på Thyssen uppstod genom en familj som samlade konst under två generationer och som under 90-talet köptes av spanska staten som då skapade detta museum. Museet växte ytterligare i mitten på 2000 talet då ytterligare en medlem i familjen tillförde fler konstverk. Hela samlingen speglar 700 år av i huvudsak västerländsk konst, och börjar på 1300-talet och slutar med popkonst/modern konst.
 
 
 
Jag upplever att det är ett stort fokus på konst från de senaste 150 åren, och då bl a impressionismen något som jag verkligen uppskattar. Här visas målningar av Rubens och Rembrant för att nämna några av de äldre, vidare så hittar du flera målningar av Monet, Van Gogh och Renoir. Tilltalas du av en annan typ av måleri så finns här konst av Picasso, Kardinsky och Dali. Jag är helt säker på att alla kommer att hitta flera konstverk som man känner igen och sett avbildad i många andra sammanhang, jag är också säker på att alla hittar något som de gillar och fascineras av. Jag gillar verkligen det här museet, dels p.g.a det stora antalet impressionister med många ”pärlor”, men också för att det är ”lagom” stort. Du kan vara här i två timmar om du vill fokuera på ”highlights” eller sex timmar om du vill gå runt med audioguide och uppleva allt. 
Läs mer här och förköp gärna biljetter online om du är här under en helg. I detta inslag ser du några smakprov på mina personliga favoriter.
 
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *