Inför resan till Madrid, vad skall jag ha med mig och tänka på?

 

Ta med dig ett par riktigt sköna skor för du kommer att gå mycket i Madrid. Det finns mycket att se och göra i Madrid, och det är en storstad samtidigt som den är mer “greppbar” än t ex Paris så du kommer säkert att gå mycket mellan olika sevärdheter. Men glöm inte high heals eller finskor för kvällens äventyr, är det fest så klär många spanjorer upp sig och är oftast väldigt eleganta.

Kranvatten är helt säkert att dricka i Madrid, samtidigt som många är ovana vid smaken, mig inkluderad. Hemma har vi alltid kannor med kranvatten i kylen som vi har smaksatt, t ex med Citron och det fungerar utmärkt. Vatten finns att köpa ute på stan i nästan varje gathörn (Agua = vatten) så bara att välja om du vill ha med (con, uttalas kånn) eller utan (sin uttalas sinn) kolsyra (=gas). Agua sin gas por favor!

Engelska funkar inte alltid så bra i Madrid, förvänta dig inte att folk på gatan kan besvara din fråga på engelska. Under Francotiden lärdes det inte ut någon engelska i skolorna, och det lider de fortfarande av. Även om engelska numera finns på schemat i de spanska skolorna är det inte alls i den omfattning och på den nivå som i Sverige, dessutom dubbas all engelsk film, musik etc. Du klarar dig säkert här under en kortare semester genom att lära dig att säga “gracias” “vino blanco” osv, men skall du vara en något längre tid rekommenderar jag att du pluggar på några ord och fraser så blir allt lättare om du t ex skall fråga efter en meny eller en vägbeskrivning.

Solglasögon rekommenderar jag dig att ha med oavsett tid på året. Om du har tur så kan det bli en solig dag med blå himmel även i Januari och det blir väldigt ljust när solen skiner. Solskyddskräm kommer du att behöva, köp hemma om du kommer ihåg, annars finns det gott om “Farmacias” här där du inhandlar det du behöver.

Väder och klimat är för det mesta väldigt behagligt och en av Madrids många fördelar. Under vintertid blir det sällan/aldrig minusgrader och snö är mycket sällsynt. Däremot kan det komma regndagar då och då, så ta med paraply om du reser hit typ Nov-Februari. Är du här under sommartid så glöm inte solhatt eller keps, ta även med något tunt långärmat plagg för att skydda mot solens strålar och ev “stickig” vind när det är riktigt varmt ut. Jag rekommenderar inte att åka till Madrid fr.o.m midsommar fram till början av September såvida du inte är mycket värmetålig. En person som bott tio år i Madrid beskrev Juli-Augusti ungefär så här; “Tänk dig att du sätter på ugnen på högsta värmen och samtidigt kör hårblåsen på högsta läge”. Så ganska varmt helt enkelt, när det är upp emot 40 grader är det underbart (och nödvändigt..) med luftkonditionering såväl på jobbet som i bostaden.

Tider för lunch och middag är senare här jämfört med Sverige. Lunch serveras normalt från kl 13-14 och tom kl 15-16. Middag (Cena) går oftast att få från kl 21, men då är du ganska ensam på restaurangen. Det tar minst en timme till innan spanjorerna dyker upp. Blir du hungrig innan middag så finns det alltid tapas och andra smårätter på barer, cervezerier etc. Om det är någon speciell restaurang du vill besöka när du är här, försök att boka bord online innan din avresa.

Kortbetalning funkar överlag bra, de flesta butiker, barer och även taxi tar de vanligaste korten. Dock kan det ibland finnas en lägsta gräns för kortbetalning, ex 5-6 euro så du bör alltid ha lite kontanter. Jag har sett att du numera kan betala med kort (Mastercard) direkt på bussen. Annars går det även att betala kontant om du åker buss och inte har köpt en “remsa” innan, men högsta valör du får betala med är då 5 euro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *