Hitta boende i Madrid

Boende

Att hitta boende i Madrid kan kännas svårt, särskilt om du vill hitta något med bra kvalitet, läge och pris. Men oroa dig inte! Om du är villig att lägga ned lite tid, kommer du snart att hitta tak över huvudet i denna fantastiska stad. Det lättaste och kanske vanligaste alternativet i början är att hyra ett rum i andrahand. Andra väljer att lägga lite mer pengar på en mindre lägenhet (estudio) eller att gå ihop ett gäng och leta efter en större lägenhet tillsammans.

Att hyra lägenhet i Madrid

Andrahandsmarknaden är stor i Madrid, och till skillnad från Sverige hyr många ut sina lägenheter under en längre tid då dessa fungerar som så kallade uthyrningslägenheter. Ägarna har ofta ett annat, permanent boende och hyr ut sin andra lägenhet vid sidan av.

För att hyra en lägenhet behöver du:

  • Pass eller NIE-nummer
  • Anställningskontrakt eller bevis på att du klarar av att hyra lägenheten ekonomiskt
  • Betala deposition (mellan en och tre månadshyror)

Ibland vill ägaren också ha en underskrift av någon som kan gå i borgen om du av någon anledning inte skulle kunna betala hyran. Det brukar behövas om du har korttidskontrakt eller annan form av tillfällig anställning.

Om du har goda kunskaper i spanska kan du titta närmare på den spanska hyreslagen här: http://noticias.juridicas.com/…

Om du ska stanna i Madrid längre än sex månader, rekommenderar OCU att du skaffar NIE-nummer. Då kan du bland annat ta del av eventuella bostadsbidrag och andra förmåner.

Hur letar jag boende?

Idag finns många bra hemsidor där du kan söka boende efter dina kriterier. Exempel på sidor, som även finns som appar till mobilen, är:

www.idealista.com

www.easypiso.com

www.fotocasa.es

www.milanuncions.com

www.segundamano.es

Ett annat tips är att leta i olika Facebookgrupper, till exempel Svenskar i Madrid. Det brukar också finnas grupper för utbytesstudenter (Erasmus), där det annonseras ut lediga boenden. Om du ska studera i Madrid, håll även utkik efter annonser på universitetet och på privata språkskolor.

Om du är på plats och redan vet vilket område du skulle vilja bo i, är en annan idé att ta sig en promenad i kvarteret och hålla utkik efter annonser. Ibland sätter ägarna upp en skylt i entrén där det står ”Se Alquila” (Uthyres) samt telefonnummer.

Det är långt ifrån alla som kan prata bra engelska i Spanien, så om du inte pratar spanska kan det gå lättare om du tar hjälp av en vän eller bekant som kan språket.

Priser och områden

Det har blivit allt dyrare att bo i Madrid, och efterfrågan på boende gör tyvärr att många som hyr ut sätter orimligt höga priser. Ett enkelrum med delat kök och badrum kan ligga på allt mellan 300 och 600 euro i månaden. Vill du ha egen lägenhet kan det kosta från 600-1500 euro i månaden, beroende på storlek, område och skick. Kom också ihåg att räkna in internet och kostnader för el/vatten/värme samt eventuella hyresföreningsavgifter när du beräknar priset – det ingår inte alltid i hyran.

Priserna skiljer sig mycket åt beroende på område. Generellt brukar områden som Barrio Salamanca, La Moraleja, Pozuelo och Majadahonda vara lite dyrare, medan lägenheter i övriga områden går ned något i pris. Billigare lägenheter kan du hitta i till exempel Vallecas, Embajadores, Barrio de la Concepción och San Blas.
Mer information om Madrids olika områden hittar du här.

Ibland kan det löna sig att ta god tid på sig för att hitta ett boende som känns bra och inte bränner hål i plånboken. Många väljer att ta in på ett vandrarhem tills de har hittat lägenhet i Madrid. Oavsett hur du gör, kom ihåg att inte betala något förrän du har sett lägenheten och skrivit på kontraktet.

Att köpa lägenhet i Madrid

För dig som redan bor eller har tänkt stanna en längre tid i Madrid, kan ett annat alternativ vara att köpa en lägenhet.

För att ta ett bolån brukar bankerna kräva:

  • NIE-nummer
  • Handpenning – minst en femtedel av totalpriset
  • Att du har en stabil inkomst, till exempel att du har jobbat några år med fast kontrakt på samma företag
  • Att månadsavgiften för bolånet inte överstiger 35% av din månadsinkomst efter skatt

Kraven kan skilja sig åt mellan olika bolån, och vi rekommenderar att du alltid tar kontakt med din bank för mer information.

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *