Helgdagar i Spanien

San Isidro

Precis som de flesta andra länder har Spanien ett antal helgdagar per år. Eftersom Spanien i huvudsak är ett katolskt land rör de flesta av dessa dagar diverse katolska högtider. Det finns ett antal nationella helgdagar, men också dagar som är regionala och till med några som är lokala. Dessa dagar kan vara bra att känna till för besökaren, eftersom ett flertal av dessa dagar innebär att mycket är stängt, vilket innefattar både butiker och restauranger. Oftast gäller detta dock små ställen som har få anställda.

Ett flertal helgdagar i Spanien känner man som svensk igen mycket väl. Här finns exempelvis Nyårsdagen, Trettondagen, Långfredagen, Allhelgonadagen, Juldagen, Första maj och Påskdagen som helgdagar. Det som skiljer är att här finns fler dagar som är tillägnade helgon och andra kristna karaktärer, såsom S:t Johannes, S:t Peter, S:t Jakob och Jungfru Marias Himmelsfärd. I Spanien firar man också Palmsöndagen och ”Obefläckade avlelsen”. Festligt firande är det ofta på Columbusdagen den 12 oktober, som är landets nationaldag. Man firar också sin författningsdag som infaller den 6 december.

Olika regionala helgdagar finns också, som redan nämnts. I exempelvis Madrid och Andalusien firas Skärtorsdagen.  I Madrid, Valencia och Murcia firar man Fars Dag den 19 mars och i de sistnämnda regionerna firar man också Annandag Påsk. Både Valencia- och Murciaregionen har sina respektive dagar. Valencia har den 9 oktober och Murcia har den 9 juni. Här firas det kungligt med en mängd olika evenemang och släkt och vänner träffas för att ta del och umgås under festligheterna.

Valenciadagen firas till äran av Kung James I, som räddade staden undan morerna på 1200-talet. En parad brukar hållas i staden, där människor brukar klä ut sig i olika kostymer och gå på olika arrangerade fester och liknande festligheter. Murciaregionens dag brukar firas på en rad olika sätt, både genom olika sportevent, diverse utställningar, provsmakningar av mat och dryck, samt en mängd olika konserter med både traditionell och modern musik.

Lokala helgdagar finns av varierande betydelse och är av mycket lokalt intresse för de respektive orter där de finns. Dessa dagar har också ofta religiösa förtecken. Till exempel firar man San Isidro i huvudstaden Madrid, av många ansedd som den festligaste helgdagen i Madridregionen. Denna dag infaller den 15 maj och handlar i mångt och mycket om att uttrycka gästfrihet. Många festligheter pågår denna dag och det brukar samtidigt hållas tjurfäktning i en av stadens arenor.

I Madrid kommun firas också självständigheten från Napoleon den andra maj. Vidare firas helgonet Nuestra Señora de la Almudena (9 november), Santa María de la Cabeza (9 september) och  Corpus Christi, eller ”Kristis kropps och blods högtid” ( 60 dagar efter påskdagen) i Madrid stad. De två sistnämnda är så kallade flexibla helgdagar. Det innebär att de bara fungerar som helgdagar i ersättningssyfte, om en fast helgdag skulle infalla en söndag.

Lista över nationella helgdagar i Spanien:

1 januari – Nyårsdagen
6 januari – Trettondagen
Långfredagen (mars/april)
1 maj – Arbetarrörelsens dag
15 augusti – Jungfru Marias Himmelfärd
12 oktober – Nationaldagen
1 November – Allhelgonadagen
6 december – Spaniens författningsdag
8 december – Obefläckade Avlelsen
25 december – Juldagen

Lista över helgdagar i Madrid

Regionala helgdagar i Madrid kommun:

19 mars – Farsdag, eller San José
Skärtorsdagen (mars/april)
2 maj – Día de la Comunidad de Madrid
Corpus Christo (60 dagar efter påskdagen) – flexibel helgdag

Lokala helgdagar i Madrid stad:

15 maj – San Isidro
9 september – Santa María de la Cabeza – flexibel helgdag
9 november – Nuestra Señora de la Almudena

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *