Frigiliana

 

Frigiliana, en av södra Spaniens vackraste byar ligger en bit upp i bergen cirka 10 minuters körväg från Nerja och cirka en timme från Malaga. Alla husen här är vitkalkade och det är fullt med gröna växter och blommor som omger husen. Själva byn ligger i en bergssluttning med slingrande kullerstensgränder. Här finns inga stora hotell eller andra höga byggnader, och det är en väldigt vacker by. Jag har inte alls svårt att förstå att den sedan flera år ”prenumererar” på en topplacering på listan över Spaniens vackraste byar. Här finns såväl en relativt stor bofast spansk befolkning som ”deltidsboende” från bl.a England och de skandinaviska länderna. Under den varma årstiden är det en strid ström av turister här, de flesta bara över dagen. Här finns ett tre stjärnigt hotell (http://www.hotelvillafrigiliana.com) som är helt OK om du vill stanna ett par dagar, eller sök på sajter som hyr ut semesterbostäder då många hyr ut sitt hus/lägenhet när de själva inte använder den.

 
 
Det är ett vackert och dramatiskt landskap och naturpark som omger den lilla byn, området lämpar sig utmärkt för vandring. Här finns såväl kortare turer på cirka en mil att gå som längre och mer dramatiska turer. Vi gick en vandring på cirka 1,5 mil som inkluderade en underbar lunch på en familjedriven taverna uppe i bergen. Här fanns det en varierad meny med lokalodlade grönsaker som kompletterades med bröd som bakas över öppen eld. Här såldes även lokal olivoja och mycket välsmakande ”Frigiliana honung” som är en av traktens specialiteter med smak som påminner om balsamico. Läs mer här; http://www.elacebuchal.es/pagina/en/2013/02/our-restaurant/

 
 
Det är även härligt att bara strosa omkring i gränderna och se på alla vackra hus, blommor och stenbeläggning i morisk stil. Du kan även ta dig upp till toppen på byn där det för länge sedan fanns en fästning. Här får du en hänförande utsikt och vandringen upp är inte allt för dramatsik. Det gäller bara att du ser upp för de smått ilskna åsnorna som finns här. Du behöver inte gå hungrig när du är här heller, här finns gott om olika typer av matställen och många med en vacker utsikt. Min favorit från senaste besöket är ”Garden” som ligger ganska högt upp i byn med en underbar utsikt och vacker trädgård. Menyn är varierad men stor dominans av olika typer av grillat kött. Saknar du havet när du är här så kan du lätt ta dig ned till Nerja och stränderna, antingen med lokalbuss eller Taxi. Jag har varit i Frigiliana två gånger, en gång på hösten och en gång på våren och jag tycker våren är bästa och vackraste tiden. Jag åker gärna hit fler gånger.

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *