Fakta om Madrid

View over Madrid

Med cirka 6,5 miljoner invånare, varav 3,2 miljoner i Madrid stad, räknas Madrid som en av Europas största städer. Efter en promenad längs Gran Vía och in mot Puerta del Sol, Madrids mittpunkt, är det inte svårt att förstå varför. Staden är i ständig rörelse. Gatorna är fyllda av människor som träffats för att umgås över en caña, affärsmän på väg till och från jobbet, eller äldre par ute på promenad. Såväl under dagen som in på småtimmarna, hörs sorlet av röster, tutande bilar och klirrande glas. Ekot av Madrid: staden som aldrig sover.

Namnet Madrid säger mycket om stadens rötter och kultur. Madrid kommer från det arabiska ordet magerit, som betyder ”platsen med många floder”. Namnet sägs härstamma från den arabiska eran, då ett fort upprättades vid floden Manzanares runt år 1000 efter Kristus. Madrid var både under romersk och arabisk besittning, fram till år 1085 då Alfons VI av León och Kastilien erövrade staden. De många makt- och kulturskiftena speglas delvis i stadens arkitektur. Bland annat finns delar av den arabiska muren kvar vid la Catedrál de la Almudena, och rester från den romerska staden Complutum i Alcalá de Henares. Även kulturellt finns spår kvar från tidigare epoker. Arabiska influenser syns bland annat i flamencon, i en del maträtter (till exempel gryta med kikärtor) och i språket, där många ord härstammar från arabiskan.

Madrid ger en känsla av något som skulle kunna beskrivas som en liten storstad. Ståtliga avenyer och kungliga palats följs av mysiga torg och smågator som ger ett intryck av närhet och intimitet. Det är också en storstad med närhet till naturen. Förutom de parker och alléer som går att hitta i Madrid, finns även floden Manzanares och bergskedjan Guadarrama i norr.

Det finns 1676 svenskar registrerade i Madrid med NIE (2015). Enligt publikationen Sveriges ekonomiska närvaro i Spanien från Svenska Ambassaden, är det dock närmare 6335 svenskar som är bosatta i Madrid.

Medeltemperaturen ligger runt +30 grader på sommaren, och +6 grader på vintern. Men det är inte ovanligt att det  blir så varmt som +40 grader under sommarmånaderna, medan temperaturen på vintern kan ligga runt nollstrecket.  Hösten och våren är korta årstider. Ibland händer det att värmen kommer tillbaka i omgångar, för att sedan försvinna igen. I Madrid brukar detta hända i slutet av september, den så kallade veranillo de San Miguel.

Vad gäller gastronomi, finns det många alternativ inom det internationella köket, även om tyngdpunkten fortfarande ligger på traditionella spanska rätter. Maten i Madrid har influenser från i princip hela Spanien, och innefattar bland annat fisk- och skaldjur, kötträtter, grytor och olika lins- och kikärtsgrytor. Några klassiska rätter från Madrid är till exempel Cocido Madrileño (kikärtsgryta med kött och grönsaker), Callos a la Madrileña (komage med skinka, korv och kryddor) och Sopa de ajo (vitlökssoppa).

Fotbollen är central i Madrid, inte minst då tre viktiga fotbollslag grundades här: Real Madrid, Atlético de Madrid och Getafe. Vidare är både cykling, tennis och padeltennis viktiga sporter som utövas flitigt av de sportintresserade.

Madrid har dessutom ett rikt nöjesliv, där både shopping, musikaler, teatrar, mysiga restauranger och stadens nattliv står i fokus.

SNABBA FAKTA OM MADRID

 • Folkmängd: cirka 6,5 miljoner
 • Area för Madrid stad: 605.77 km
 • Area för Comunidad de Madrid: 8.027,92km
 • Tidszon : CET (UTC+1)
 • Höjdläge: 667 m ö.h.
 • Borgmästare : Manuela Carmena (Ahora Madrid)
 • Medeltemperatur: +30 på sommaren, +6 på vintern
 • Kända personer från Madrid: Enrique Iglesias (artist), Iker Casillas (fotbollspelare), Fernando Torres (fotbollspelare), Penelope Cruz (skådespelerska).
 • Webbplatser:
  Madrid Stad: www.munimadrid.es
  Madrid kommun: www.madrid.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *