Deklarera i Spanien

Formulär

Har du under en längre tid drömt om att flytta till Spanien och har äntligen lyckats uppfylla ditt mål? Nu står du där som ägare till ett hus, med jobb och fast inkomst och har inte en aning om hur du deklarerar? Lugn. Du får hjälp i den här guiden. Ha i åtanke att även om du är pensionerad och bor i Spanien är den pension som du får från försäkringskassan skattepliktig och du behöver även deklarera den. Det är viktigt att du har informerat de som betalar ut din pension och övriga räntor, utdelningar med mera om att du bor i Spanien. Annars kommer fel typer av avdrag att göras.

Om du har arbetat i Spanien och enbart haft en spansk inkomstkälla under ett år som understiger 21.000 euro kommer du inte att behöva deklarera detta. Förutsättningen är att den spanska arbetsgivaren som du har haft redan har dragit bort den skatt som krävs enligt spansk skattetabell innan dess att lönen har utbetalats till dig. Skatteskalan i Spanien varierar mellan 0 till 43 procent och det är en fördel om du rådför med din revisor innan dess att du deklarerar i Spanien. På så sätt kan du känna dig trygg med att allt går rätt till angående just din situation.

När du deklarerar i Spanien kan du som liksom i många andra länder deklarera på nätet. Det finns både en spansk version och en engelsk version som du kan deklarera genom. Om du inte känner dig hundra procent säker på din spanska kan det vara lättare att deklarera på engelska samtidigt som du kan känna dig trygg med att du anger rätt siffror och dylikt. Den engelska deklarationen är dock inte alltid lika uppdaterad som den spanska deklarationen och det är ditt jobb att se till att alla viktiga uppgifter kommer med.

Om du har problem med att deklarera i Spanien kan du boka en tid för deklaration. Då får du deklarera tillsammans med en tjänsteman som vet hur det ska se ut. Detta är ytterligare en trygghet för att allt ska gå rätt till. Du får inte glömma bort att deklarera i Spanien och en bra tumregel är att man deklarerar efter den svenska midsommaren. Ha även i åtanke att det är bättre att fråga en fråga för mycket angående deklarationen i Spanien istället för att den blir fel och du blir skatteskyldig på något som inte stämmer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *