Cuenca, vacker stad på Unescos världsarvslista

Cuenca där en 40 meter hög gångbro förbinder gamla staden med det fd klostret

När du har besökt Toledo och Segovia är Cuenca ett rekommenderat nästa resmål, och du kommer inte att bli besviken. Det går bra att resa hit som en dagsutflykt, samtidigt som en övernattning ger dig större möjligheter att ta del av allt som Cuenca har att erbjuda i form av såväl historia, dramatisk natur, unik arkitektur, vackra hus längs slingrande gränder och till det även god mat och goda lokala viner.

Du tar dig till Cuenca på mindre än en timme med snabbtåg (AVE) från Madrid. Den nya tågstationen ligger i utkanten av den ”nya staden” och det rekommenderas att du snarast tar dig till de äldre delarna. Det kan du göra med en buss som går utanför tågstationen och ex gå av vid katedralen, alt ta en taxi cirka 10 minuter.

Den gamla staden är väldigt gammal och förhållandevis välbehållen, vilket säkert bidrar till att hela staden sedan några år tillbaka finns på Unescos världsarvslista, och på flera håll är omskriven som en av de vackraste städerna i världen. Den gamla staden ligger på toppen av en kulle, och har hus längst ut på klippkanten. Några av dessa hus har t.o.m balkonger som hänger utanför klippkanten. Dessa unika hus kallas för de hängande husen, eller casas colgadas och är en sevärdhet i sig. Jag undrar hur man fick idén att bygga på detta sättet, och dessutom lyckades genomföra sin idé? Imponerande.

Casas colgadas, eller de hängande husen med balkonger som sticker över klippkanten

Något annat här som är imponerande är den dramatiska naturen med branta klippor ned mot floden som omger hela staden, något som man tar vara på genom många olika utsiktspunkter. Du kan även vandra på den omtalade bron för att njuta av landskapet och utsikten. Denna bro byggdes ursprungligen redan på 1500 talet, vilket är imponerande då den ligger på ca 40 meters höjd. Du behöver dock inte vara orolig när du går här, den gamla konstruktionen förstärktes i början av 1900 talet med en stålbro.

När du passerat över bron från staden kommer du fram till det gamla klostret som numera är Parador, dvs ett lyxigare hotell inrymt i särskilda sevärdheter ofta med historisk anknytning. Jag rekommenderar att du gör ett besök här, kanske för en kaffe eller drink i baren och passar på att titta på den imponerande byggnaden och inte minst den vackra innergården.

Utsikt mot det gamla klostret som idag är ett hotell

Vidare tillbaka i staden är det en fröjd för ögat att bara strosa omkring på den vindlande gatorna. Vill du besöka fler sevärdheter så är katedralen en stark rekommendation, den är oerhört spektakulär och sevärd då den är byggd i etapper där varje etapp representerar olika stilar. Du hittar även en av Spaniens mest omtalade museum för abstrakt konst i Cuenca. När du blir hungrig så finns här ett stort utbud av barer och restauranger att besöka. Under vårt besök här uppskattade vi Taberna Albero allra mest. Ett litet ställe nära katedralen som serverar mycket välsmakande lokal mat och utsökta lokala viner, allt till mycket rimliga priser.

Om du är här över en helg så hinner du kanske även med en vandring i den omgivande naturen. Turistbyrån har kartor att dela ut till en antal olika vandringsleder, såväl vad gäller längd och svårighetsgrad. Jag gillade verkligen Cuenca, den vackra staden i kombination med den omgivande dramatiska naturen. Detta är en unik upplevelse, och jag tycker att den har väl förtjänat sin plats på Unescos världsarvslista.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *