Castillo de Manzanares El Real

Det finns många trevliga sevärdheter inom rimligt avstånd från Madrid och Castillo de Manzanares El Real är absolut en av dem. Det är något så ovanligt som en vacker och välbehållen medeltidsborg. Den ligger uppe på en liten kulle, invid en mindre sjö, omgiven av en liten stad och ett vackert men dramatiskt landskap som även är naturreservat (sierra de Guadarrama). Avståndet hit är drygt 5 mil från Madrid, det tog oss cirka 45 min med bil från centrala Madrid.

Greve Diego Hurtado levde på 1400-talet och växte upp i en annan borg strax intill denna. I vuxen ålder tyckte han inte att den borg han fick ärva av sin far riktigt höll måttet, han ville ha ett större och pampigare slott och beslöt då att bygga denna “Castillo”. Den gamla borgen plockades till stor del ned för att bidra med byggnadsmaterial till nybygget som stod färdigt under andra halvan av 1400 talet. Grunden av den gamla borgen finns kvar och är en av flera sevärdheter i den lilla staden som omger slottet.  Borgen är mycket stabilt byggd helt i sten med tjocka väggar, men är samtidigt väldigt vacker såväl på utsidan som insidan. Den har flera tinnar och torn, vackra mönster och utsmyckningar. Du kan gå högt upp i borgen och får där en hänförande utsikt över dalen. 

 

Om du så småningom blir hungrig så har den lilla staden flera bra matställen att erbjuda. Jag och mitt sällskap strövade omkring i staden och såg flera trevliga ställen. Vi slog oss så småningom ned på en servering med bord i skuggan invid ett lummigt torg med en porlande springbrunn. Där åt vi en fantastisk “meny del dia” med mycket välsmakande spansk mat, 3 rätters, inkl bröd ett riktigt bra vin för 15 Euro/person (Restaurante Carrero e Hijos). Vi såg även att det finns vandringsleder som utgår eller passerar här. Det är kanske något att prova på när det blivit svalare? Jag tror säkert att den vänliga damen i turistbyrån gärna berättar mer om detta.

Läs mer här för info om öppettider, vägbeskrivning etc; www.manzanareselreal.org el här; turismomadrid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *