Ta sig runt

Fördelen med Madrid är att de flesta sevärdheter, monument och museer är centralt placerade. Detta gör att man som turist kan promenera mellan dem på några timmar. Vill man inte ta sig runt till fots så har Madrid en välutvecklad kollektivtrafik bestående av metro, buss och tåg. Nedan kan du läsa mer om dessa, plus några till.

Metro

Det enklaste sättet att ta sig runt är att använda tunnelbanan, även kallad metron. Den utgör ett nätverk över staden och till 12 av dess förorter. Tunnelbanan är modern och lätt att navigera sig i. Det är bra skyltat och det finns ofta rulltrappa och hiss. Skulle det bara vara trappor och du behöver en hjälpande hand så knacka någon på axeln. Spanjorerna är vana och vill gärna hjälpa till om de kan.

Du kan åka från morgon till efter midnatt och en enkelbiljett kostar cirka 1,7 euro. Biljetter köper du enklast i de automater som finns nere på tunnelbanestationen. Du kan välja att köpa enkelbiljett eller ett 10-kort som heter Metrobus och som kostar 12,20 euro. Detta kort är populärt då det blir billigare, inte tidsbegränsat eller personligt och man kan använda det på bussen. Förutom i tunnelbanan kan du köpa Metrobuskortet i tobaksaffärer eller tidningskiosker. Det finns också alternativ om du reser regelbundet och vill ha ett månads- eller årskort. Det bästa är att fråga personalen på stationen. Det finns också bra appar att ladda ner med karta och överblick på alla linjer och stationer som finns. Besök metrons officiella hemsida för mer information.

Buss

Föredrar du att färdas genom staden och inte under den så är buss ett alternativ. Det finns ett bussnät som heter EMT och består av ett hundratal linjer som tar dig i stort sett överallt, ibland i egen bussfil. En enkelbiljett kostar 1,5 euro oavsett vart du ska åka i de centrala delarna av Madrid. Betalar du med kontanter så tänk på att chauffören kan neka dig om du har en sedel större än fem euro. Bussarna har bra standard och reser du med barnvagn så finns det plats för denna, ibland för två. Bussana är blå och går från tidig morgon till midnatt. Det finns också nattbussar som utgår från Plaza de Cibeles. För mer information besök hemsidan EMT Madrid.

Taxi

I Madrid är taxibilarna vita med en röd rand på sidan. Det finns överallt och du kan lätt vinka i en bil där du står på gatan. Det går också bra att förboka via telefon eller app. De använder sig av taxameter och priset är lägre än i Sverige, även om priset tenderar att stiga då det ofta är mycket trafik. På natten kan man vara tvungen att ta taxi och då kan man glädja sig åt att det iallafal är mindre trafik. Ett tips är att ta sig till en aveny, så man inte fastnar inne på smågatorna där det kan ta tid att ta sig igenom. Från flygplasten till centrala Madrid är det ett fast pris på 30 euro. Klicka på länkarna nedan för att komma i kontakt med tre av de taxibolag som finns.

Radioteléfono Taxi

Tele Taxi Madrid

Taxi Reserva

Tåg

Pendeltågstrafiken heter Cercanías Madrid och drivs av Cercanías Renfe, som är pendeltågsdelen av det kända spanska tågbolaget Renfe. Tågen fungerar hur bra som helst och du köper biljetter online eller på tågstationen. I och med att pendeltågnätet går samman med tunnelbanan ger det dig möjlighet att byta på mer än 20 stationer. Förutom Madrid omfattar också pendeltåget närområden som Kastilien-La Mancha, Toledoprovinsen och Segoviaprovinsen. Detta ger dig möjligeheten att besöka närliggande pärlor som Aranjuez på mindre än en timme. Vill du åka längre än så rekommenderar vi tågbolaget Renfe som går till flera städer runt om i Spanien. Flera av bolagets linjer trafikeras dessutom med höghastighetstågen AVE.

Cykel

Vill du uppleva Madrid på ett annorlunda sätt kanske cykel kan vara något? BiciMAD är det nya tillskottet i Marids kollektivtrafik. Det är en tjänst bestående av 1560 cyklar på 123 stationer fördelade på att avstånd på högst 300 meter. Målet med detta nya tillskott är att främja cykling i staden och få friskare medborgare. Med tanke på solen nästan alltid skiner i Madrid och med motion på köpet finns det ingen ursäkt att inte testa.

Madrid City Tour

Är du i Madrid på semester eller just flyttat hit rekommenderar vi en tur med turistbussen Madrid City Tour. Det är ett perfekt sätt att lära känna staden och ger dig möjligheten att se de viktigaste sevärdheterna på en dag. Det finns 26 bussar och du känner lätt igen dem på den röda färgen. De är alla dubbeldeckare utrustade med luftkonditionering och hörlurar med guide. Övre våningen har öppet tak vilket ger dig möjlighet att ta fina bilder. Det är en Hop-on Hop-off service vilket betyder att du kan hoppa på och stiga av där du önskar. För information kring turer och priser besök deras hemsida.

Hyrbil

Har du ingen egen bil och kollektivtrafiken inte räcker till kan hyrbil vara ett alternativ. Med hyrbil tar du dig lätt runt i Madrid och kan också upptäcka den vackra landsbygden runt omkring. Att köra i Madrid är lätt. Vägarna är bra, det är bra skyltat och det råder högertrafik precis som i Sverige. Det finns en del saker som är bra att känna till och dessa är exempelvis att man ofta ska ha fyllt 21 år för att få hyra en bil. En del vägar är avgiftsbelagda vilket innebär att man tar en biljett när man kör på vägen och sedan betalar när man kör av. Det är också förbjudet att prata i mobiltelefon. Det finns olika hyrbilsbolag att välja mellan och det enklaste är att googla dig fram. Vi tipsar om denna sida för att jämföra priser.

Tips!

Madrid Card

Är du i Madrid på semester så finns det ett kort som heter Madrid Card. Med det kortet kan du åka med turistbussen Madrid, få tillträde till de viktigaste museerna och rabatt i butiker, på restauranger och nöjesfält. Det finns olika alternativ vad gäller dagar och priser så gå in på hemsidan och läs mer.

Nu hoppas vi du är redo att upptäcka Madrid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *