Aranjuez

Aranjuez

Ett gnisslande ljud hörs då det svarta ångloket stannar in vid perrongen. Det är som taget ur en gammal film. Vagnarna av mörkt, lackat trä, lokets rundade nos, konduktören som sticker ut huvudet för att hälsa på förbipasserande resenärer. Ut ur tåget stiger en kvinna med en solgul klänning och en korg full av jordgubbar. El tren de las fresas, eller jordgubbståget, är känt för just detta. Ombord på tåget får du prova på färska jordgubbar plockade direkt från de berömda odlingarna i tågets slutdestination: Aranjuez.

Aranjuez ligger cirka 42 kilometer söder om Madrid stad. I skuggan av mer kända utflyktsmål som Toledo, Segovia och El Escorial, hamnar det ofta i skymundan. Men Aranjuez är inte att underskatta. Med sina vackra parker, ett ståtligt kungaslott och den historiska stadskärnan från 1700-talet, utsågs staden till kulturellt världsarv av UNESCO år 2001. En kort resa med tåg från Madrid (cirka 50 minuter) tar dig till Aranjuez centralstation, som ligger omkring tio minuter från centrum. Du kan antingen välja att åka med Cercanías från tågstationen i Sol, eller att ta El tren del as fresas från Delicias. Med Cercanías kostar resan cirka 8 euro tur och retur. El tren de las fresas går mellan maj-oktober och kostar runt 30 euro för vuxna och 15 euro för barn. Då ingår jordgubbsprovning ombord, transfer från tågstationen till Aranjuez centrum, samt guidad tur på kungliga slottet och i gamla stan.

Aranjuez Slott

Det kungliga slottet är förmodligen Aranjuez viktigaste attraktion. Slottet, som fungerar som en av kungafamiljens bostäder, byggdes efter order av kung Felipe II, men blev inte färdigt förrän i mitten av 1700-talet. Det designades av Juan Bautista de Toledo och Juan de Herrera, som också gjort designen till El Escorial. För den som är intresserad av historia eller arkitektur, kan det vara intressant att gå en guidad rundtur inne i slottet. Något du inte får missa är El gabinete de porcelana: ett rum med mosaikväggar i olika orientaliska mönster, dekorerat med sju stora speglar. Rummet har både använts som kontor för Carlos III och som musikrum för drottning Isabel II. Andra viktiga rum är matsalen, som är belägen i mitten av slottet, samt El gabinete árabe – ett rum i arabisk stil med stuckatur i varma, orientaliska färger och en enorm ljuskrona från taket som får hela rummet att kännas mäktigt.

Aranjues Trädgård
Men det som kanske mest fascinerar är trädgårdarna runtom slottet. De anlades för att pryda den mark som tidigare var ofruktbar, och bevattnas med vatten från de närliggande floderna Tajo och Jarama. De mest kända trädgårdarna är Jardín del Parterre, Jardín de la Isla och Jardín del Príncipe. Här är det mysigt att bara promenera runt, njuta av den vackra grönskan och kanske stanna till vid floden Tajo för att reflektera.

Du får inte heller missa att se dig omkring i Aranjuez stadskärna. Några hållplatser som kan vara intressanta att se är till exempel stadshuset, Iglesia de San Antonio, tjurfäktningsarenan och den kungliga teatern. Aranjuez ger intryck att vara en stad med charm. De smala gatorna, små charmiga torg som dyker upp titt som tätt och lokala invånare som samlats för att äta, dricka eller bara umgås tillsammans, bidrar till känslan av en genuin spansk småstad. In mot Calle del Rey, Calle Gobernador och Calle de Abastos kan du hitta flera restauranger där du kan avsluta turen med en trevlig lunch.

 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *